Mistä on hoivanantajamme tehty?

Kuka kotiini mahtaakaan saapua, jos tilaan hoivanantajan? Kun huomaa tarvitsevansa kotona apua ja tutustuu Kotona Asuen Seniorihoivan tarjoamiin palveluihin, on mukava nähdä pieni vilaus siitä, kenet mahdollisesti saa avukseen. Keräsimme pienen kyselyn avulla hieman tietoa siitä, keitä ja minkälaisia hoivanantajamme ovat.

Kotona Asuen Seniorihoiva - Hoivanantajat

Ikä

Pääkaupunkiseudulla kyselyymme vastanneet hoivanantajat olivat iältään 42-73-vuotiaita. Palvelukoordinaattorimme tarkensi, että todellisuudessa ikähaitari on laajempi: 26 vuoden ikäisestä 81-vuotiaaksi asti. Kesällä ikäjakauma painottuu nykyistä hieman nuorempiin, sillä monet opiskelijat tekevät kesätöitä hoivanantajina. Kun vakituinen hoivanantaja on lomalla, pyritään hänen tilalleen järjestämään sama työntekijä koko loman ajaksi. Seniorilla on mahdollisuus esittää toivomuksia myös tulevan hoivanantajansa iästä.

Harrastukset

Suurin osa kyselyymme vastanneista hoivanantajista harrastaa lenkkeilyä tai muuta liikuntaa, kuten tanssia, kuntosalilla käyntiä tai uintia. Muita yleisiä harrastuksia olivat lukeminen ja käsityöt. Lisäksi mainittiin mökkeily, sienestys, veneily ja matkailu sekä ajan vietto läheisten ihmisten kanssa.

Kotona Asuen Seniorihoiva - Hoivanantajat

Mahtuipa harrastusten joukkoon itsepuolustuslajejakin, sekä "kaikenlaista avustustyötä ja maanpuolustustyötä". Seniorille sopivan hoivanantajan valinnassa otetaan huomioon myös harrastukset ja kiinnostuksen kohteet. Kun samat asiat sytyttävät kumpaakin, on mukava lähteä hoivanantajan kanssa yhdessä liikkeelle, vaikkapa liikunta- tai kulttuuriharrastuksen pariin. Mitä sinä haluaisit harrastaa yhdessä hoivanantajan kanssa?

Ammatti, koulutus ja työkokemus

Hoivanantajiemme koulutustaustassa esiintyy laajaa kirjoa. Osa on käynyt peruskoulun tai lukion ja suorittanut sen lisäksi kursseja ja pätevöitynyt käytännön työssä. Osa taas on valinnut pitkän koulutuksen ja lukenut itsensä esim. hallintotieteiden maisteriksi tai päätynyt IT-konsultiksi. Mainittuja ammatteja olivat mm. merkonomi, opettaja, tarjoilija, kokki, teollisuuslaborantti, ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja laitossiivooja.

Kaikkia hoivanantajiamme yhdistää kuitenkin sama perusvalmennus työhön. Koulutamme heidät tarjoamaan laadukasta hoivaa, joka mahdollistaa turvallisen, itsenäisen kotona asumisen ja helpottaa omaisten huolta rakkaidensa pärjäämisestä. Keskeisiin arvoihimme kuuluu asiakkaan kohtaaminen kiireettömästi ja lämmöllä, elämäntilanteen ja tarpeet huomioon ottaen. Säännöllisesti tarjottavissa lisäkoulutuksissa keskitytään mm. siihen, miten Alzheimerin tauti ja muut muistisairaudet vaikuttavat elämään. Muistisairauksiin erikoistuminen auttaa hoivanantajia kohtaamaan esim. mahdolliset käyttäytymisen muutokset ymmärtäväisesti.

Apua suurella sydämellä

Hoivanantajamme nauttivat työssään luonnollisesti asiakkaiden kohtaamisesta ja heidän auttamisestaan. He kuvailevat kohtaamiaan senioreita ihaniksi, kivoiksi ja mukaviksi persooniksi, jotka ”yllättävät positiivisuudellaan”. Hoivanantajat kokevat tekevänsä aidosti merkityksellistä työtä, josta saa välitöntä palautetta. Erään hoivanantajan päivän piristys oli tunteikas palaute: ”Olet vaimolle ja minulle hyvä ystävä” - ja sitä seurasi suudelma kädelle.

Yhteinen ilo ja huumori ovat tärkeä osa hoivanantajien työpäiviä. He kertovat työvuoroihin sisältyvän usein paljon jutustelua, joka virkistää ja avaa asiakkaan pitkän elämänhistorian kautta aivan uudenlaisia näkökulmia. Hoivanantajille on tärkeää iloita asiakkaalle tärkeiden asioiden tekemisestä.

Kotona Asuen Seniorihoiva - Hoivanantajat

”Asiakkaan tapaaminen samalla piristää myös itseäni”; ”Kohtaamisiin kuuluivat yhteiset hersyvät naurut viikon kommelluksille”; ”Tapaamisista jää hyvä mieli molemmille”, hoivanantajat toteavat. Hoivanantajan ja asiakkaan välille ehtii muodostua läheinen ja luottamuksellinen suhde, sillä tavoitteena on, että aina sama hoivanantaja pääsee seniorin luokse sovittuina ajankohtina. Joskus yhteisiä hetkiä kertyy useiden vuosien ajalta. Osa kyselyymme vastanneista oli toiminut hoivanantajana jo yli 10 vuoden ajan.

Mieleenpainuvia hetkiä yhdessä

Hoivanantajan työ on senioreiden ”elämänhistorian mukana elämistä”. Tasaiseen arkeen muodostuu yhteisiä rutiineja, joista voidaan yhdessä tehdä hieman vähemmän raskaita. Aina omaiset eivät ehdi avuksi ja seuraksi, mutta tutuksi tulleen hoivanantajan kanssa voi toisinaan repäistä ja järjestää jotakin aivan erityistä.

Hoivanantajiemme merkittävimpiä muistoja yhdessä tehdyistä asioista ovat olleet mm. 100-vuotissyntymäpäivän juhliminen ja erilaiset vierailut. Ennen koronaa eräs hoivanantaja lähti seniorin seuraksi usein erilaisiin näyttelyihin. Yhdessä on käyty myös hengellisten yhteisöjen tilaisuuksissa ja kissakahvila Helkatissa. Onpa joskus toteutettu yhteinen Espanjan-matkakin. Mihin sinä toivoisit seuraksesi hoivanantajaa? Mikä piristäisi arkeasi?

Jos haluan oman hoivanantajan…

Aluksi Kotona Asuen Seniorihoivan palvelukoordinaattori sopii tapaamisen seniorin kotona. Hän kirjaa ylös perustiedot terveydentilaan, avun tarpeeseen ja toiveisiin keskittyen. Mukana voi olla myös läheisiä. Tapaamisessa sovitaan yhdessä, mitä tulevan hoivanantajan työtehtäviin kuuluu ja minkälaisia toiveita seniorilla on esim. yhteisten harrastusten ja asioinnin suhteen: haluaako hän seuraa ja apua myös kodin ulkopuolella liikkumiseen.

Lisäksi kartoitetaan, mikä olisi palvelun sopiva tuntimäärä viikossa ja mikä päivä ja kellonaika sopisi parhaiten seniorin päivärytmiin. Pääsääntöisesti hoivanantaja viettää seniorin kanssa vähintään kolme tuntia kerrallaan. Näin aikaa jää monien askareiden lomassa myös kiireettömälle kohtaamiselle. Kokonaisuudesta pyritään tekemään elämäntilanteeseen ja henkilökohtaiseen avuntarpeeseen sopiva, niin että hoivanantajan seura ja ammattitaitoinen apu takaavat mielekkään ja turvallisen kokemuksen kotona asumisesta.

Palvelukoordinaattori pyrkii löytämään mahdollisimman nopeasti juuri sinulle sopivan, luotettavan hoivanantajan. Hoivanantajat valitaan huolellisesti, ja kaikkien työhön hakevien taustat tarkistetaan. Asiakkaan ja omaisten niin toivoessa kotiin voidaan tuoda seniorikansio, johon hoivanantaja kirjaa muistiin kunkin palvelukerran keskeisen sisällön ja seniorin vointiin liittyviä asioita. Näin tieto on myös läheisten luettavissa. Mahdollisista muutoksista palvelutunteihin sovitaan joustavasti puhelimitse toimiston kanssa.

Ota yhteyttä, niin tutustutaan! Voit pohtia valmiiksi, minkälaista hoivanantajaa toivoisit ja mitä haluaisit yhdessä tehdä. Tehdään seniorivuosistasi elämän arvokkainta aikaa!

Edellinen
Edellinen

Palvelutaloon vai palveluja omaan kotiin?

Seuraava
Seuraava

Mitä tekee hoivanantaja?