Asu kotona – sopuhintaan

”Mihinpä sitä ihminen kotoaan lähtisi”, moni toteaa. Kun terveydentila sallii kotona asumisen, se onkin usein mielekkäämpi asumisjärjestely kuin palvelutaloon muuttaminen. Kotiin tilatut palvelut tukevat arjessa pärjäämistä ja saattavat tulla huomattavasti edullisemmaksi kuin palvelutalon vuokra ja palvelut. 

Kotona Asuen Seniorihoiva

Tuttuus tuo turvaa

Tuttuun paikkaan, sen huonekaluihin ja esineisiin on tallentunut merkittäviä osia elämänhistoriasta. Samojen seinien sisällä on vuosikymmenten varrella koettu monet tärkeät kohtaamiset, onnen ja ajoittain surunkin hetket, lasten ja lastenlasten kasvun vaiheet, uudet opitut asiat, juhlat ja merkkipäivät.  

Jos iän myötä ilmenee merkkejä muistisairaudesta, se voi hämärtää ajan- ja paikantajua. Näissä hämmentävissä vaiheissa uusi, vieras asuinpaikka saattaa tehdä arjesta vielä haastavampaa.  

- Paras asuinpaikka muistisairaalle on koti, niin kauan kuin siellä asuminen on turvallista, vakuuttaa hoivanantajamme Eva Koskimaa, jolla on pitkä työkokemus muistisairaiden ja heidän läheistensä tukemisesta. 

Hoivanantajiemme koulutukseen kuuluu perehdytys muistisairaiden kohtaamiseen. Tutun työntekijän säännölliset vierailut tuovat turvaa niin ikäihmisille kuin heidän läheisilleenkin. Seniorin yksinäiset päivät vähenevät, ja voidaan seurailla hänen vointiaan ja tarvittaessa reagoida huolestuttaviin muutoksiin. Palvelutalossa myös terveydentilan perusseuranta edellyttää usein erillistä hoivasopimusta - erillisen hinnaston mukaisesti. 

Kotona asuja pysyy paremmin vireänä 

Jo pitkään ikään ehtinyt tanssinopettaja Aira Samulin puhuu vanhuusiän aktiivisuuden ja mahdollisimman pitkän kotona asumisen puolesta. Hän on todennut, että kotona asuva tulee pitäneeksi kuntoaan yllä jo käytännön syistä: on käveltävä, laitettava ruokaa ja käytävä asioilla. Arjen puuhat ovat parasta hyötyliikuntaa.  

- Ihmisen pitää mennä ja lähteä, tehdä vaikka tikusta asiaa, Samulin sanoo (teoksessa 60+ iloa elämään! S&S 2016).  

Yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa on todettu, että arkisella hyötypuuhastelulla kotona on vaikutusta elinvuosiin. Se voi pidentää elämää yhtä tehokkaasti kuin ohjattu terveysliikunta. Esimerkiksi puutarhanhoitoon ja nikkarointiin, jotka osoittautuivat miesten pitkän iän salaisuuksiksi, harvoin tarjoutuu mahdollisuuksia palvelutaloasumisessa.  

Kun osan arkiaskareista jaksaa hoitaa vielä hyvin itsekin, puuhastelulla on tärkeä, kotoisa paikkansa elämän rytmissä. Lisäavuksi on helppo hankkia palveluja juuri sen verran kuin itse tarvitsee. Hoivanantaja tuo arkeen seuraa sekä tukea. Palvelu on joustavaa, monipuolista ja asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan muokattavissa.  

Tutun ja turvallisen vaaliminen nostaa elämänlaatua, joten siihen kannattaa panostaa, jos vointi sen suinkin sallii. Omaan kotiin on myös luontevampi kutsua vieraita ja näin ylläpitää sosiaalisia suhteita.  

Mahdollisimman kauan kotona 

Moni ikääntyvä hakee palveluasumisen eri muodoista turvallisuutta, mutta hinta saattaa yllättää ja ylittää budjetin. Palveluasuminen saattaa haukata 85 prosenttia seniorin nettotuloista. (Lue kustannuksista lisää artikkelistamme sekä Iltalehden jutusta)

Samalla rahalla saa ostettua kotiin paljon palvelutunteja, jotka ovat yksilöllisesti mukautettu vastaus seniorin avuntarpeeseen ja elämäntilanteeseen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla palvelun tuntihinnaksi jää 60 prosentin kotitalousvähennyksen jälkeen vain 17,60 euroa. Kotiin tilattava, säännöllisesti käyvä hoivanantaja on edullinen ratkaisu monen jo apua tarvitsevan mutta vielä mainiosti kotona pärjäävän tilanteeseen.  

Kotona asuminen mahdollistaa omannäköisten eläkepäivien viettämisen omassa rauhassa ja rytmissä – sopuhintaan. Mikäli kotihoiva sopii sinun tai läheisesi tarpeisiin, ota yhteyttä ja kutsu meidät keskustelemaan.

Päivitys 23.1: YLEn MOT selvitti paljonko vanhusten ympärivuorokautisen asumisen kustannukset ovat nousseet, lue artikkeli täältä.

Seuraava
Seuraava

Palvelutaloon vai palveluja omaan kotiin?