5 vinkkiä seniorin sairaalakierteen ehkäisemiseksi
Tunnistatko ikääntyneen riskitekijät joutua sairaalaan? Vähäpätöisiltä vaikuttavat vaivat voivat nopeasti muodostua todelliseksi uhkaksi, jos niitä ei hoideta ajoissa.
Terveenä pysyminen ja sairaalan välttäminen on varmasti jokaisen ikäihmisen tavoite. Tämän toteutumiseksi senioreiden, heidän omaistensa sekä hoivanantajien tulee olla selvillä mahdollisista terveyteen liittyvistä riskeistä. Avainasemassa ovat yleiskunnon seuranta, lääkärin ohjeiden noudattaminen sekä kodin turvallisuudesta huolehtiminen.
1. Noudata lääkärin ohjeita
Varmista, että seniori ylläpitää terveyttään ja ehkäisee sairastumisia ennalta esimerkiksi ottamalla influenssa- ja pneumokokkirokotukset.
Seuraa ikääntyneen läheisesi lääkitystä. Tarkista, että seniori muistaa ottaa kaikki hänelle määrätyt lääkkeet, ja että reseptilääkkeet noudetaan apteekista.
Avusta senioria terveyteen liittyvien asioiden hoitamisessa, kuten lääkäriaikojen ja terveystarkastusten varaamisessa.
Kuljeta läheistäsi lääkäriin, ja mahdollisuuksien mukaan osallistu lääkärikäynneille. Voitte yhdessä myös valmistella lääkärille listan terveyteen liittyvistä kysymyksistä.
2. Huomioi oireet ja varoitusmerkit
Seuraa ikääntyneen läheisesi vointia säännöllisesti, ja varmista että joku tarkkailee häntä päivittäin.
Hanki riittävästi tietoa läheisen kroonisesta sairaudesta. Mitä paremmin olet perillä sairauden hoidosta, sitä paremmin pystyt auttamaan sairauden hallinnassa.
Seuraa mahdollisia ruokahalun muutoksia. Muutos ruokahalussa voi olla varoitusmerkki siitä, että jotain on vialla.
Jos seniori valittelee huonovointisuuttaan, ota se vakavasti ja harkitse lääkärintarkastusta.
3. Vähennä riskejä onnettomuuksille ja kaatumisille
Avusta senioria oman tasapainon testaamisessa. Ohjevideoita löydät esim. THL:n sivuilta.
Kannusta ikääntynyttä läheistäsi käyttämään tarvittavia apu- ja turvallisuusvälineitä, kuten tukikahvoja ja turvaranneketta. Apuvälineiden hankkimiseen saat neuvontaa kotihoidosta tai hoivapalvelun tarjoajaltasi.
Toteuta tarvittavat kodin korjaukset ja parannustyöt esteettömyyden ja turvallisuuden parantamiseksi.
Kannusta senioria tekemään yksinkertaisia kuntoa parantavia fyysisiä harjoituksia. Rauhalliset liikuntamuodot, kuten jooga, sauvakävely ja uinti vahvistavat tasapainoa ja lihaskuntoa.
4. Pidä mieli ja kroppa aktiivisina
Varmista, voiko seniori vielä ajaa turvallisesti. Lähtekää vaikka yhdessä ajelulle, jolloin voit arvioida ikääntyneen läheisesi ajokykyä.
Kannusta läheistäsi osallistumaan senioreille suunnattuun yhteistoimintaan. Esimerkiksi senioreiden palvelukeskuksissa järjestetään paljon mielekästä toimintaa.
Virkistä ikääntyneen muistia pelaamalla erilaisia kortti- ja muistipelejä. Tietovisat ovat aivojumppaa parhaimmillaan.
Jos ikääntynyt läheisesi ei pysty poistumaan kotoa, voit järjestää mieleistä toimintaa myös kotiin, esim. elokuvaillan, laulutuokion tai hienon illallisen.
5. Syö terveellisesti
Etsi läheisellesi seuraa ruokailuun. Esimerkiksi useissa senioreiden palvelukeskuksissa on mahdollisuus yhteiseen ruokailuun.
Avusta senioria tarvittaessa ruokaostoksien tekemisessä. Voitte yhdessä suunnitella ruokalistan, ja käydä ruokakaupassa.
Kannusta senioria syömään terveellistä ja monipuolista ruokaa esimerkiksi kokkaamalla uusia ruokalajeja yhdessä.
Mikäli läheiselläsi on jokin krooninen sairaus, perehdy juuri hänelle sopivaan ruokavalioon. Tarvittaessa konsultoi lääkäriä.