Kotona Asuen Seniorihoiva – Korkeimman laadun kotipalveluita ja hoivapalveluita senioreille

View Original

10 varoitusmerkkiä seniorin heikentyneestä ravinnonsaannista

Näiden kymmenen varoitusmerkin avulla voit arvioida, onko seniorin ravinnonsaannissa riskitekijöitä, jotka saattavat lisätä terveysongelmia ja heikentää toimintakykyä.

1. Ruokahalun heikkeneminen. Jos seniori on aina ollut kova syömään, mutta nyt ruoka ei enää maistu samalla tavalla, on syy selvitettävä. Taustalla saattaa olla jokin sairaus.

2. Ei enää kiinnostusta syödä ulkona. Jos seniori on ennen pitänyt ravintolassa syömisestä, mutta ei enää innostu siitä, selvitä mikä on syynä tähän.

3. Mielialan lasku. Ruokahalun muutos voi olla merkki masennuksesta. Ota yhteys lääkäriin, mikäli epäilet masennusta.

4. Nopeat painon vaihtelut. Muutokset painossa, kuten 5 kilon painonnousut tai painonlaskut puolen vuoden aikana, voivat viitata terveysongelmaan. On tärkeää punnita paino säännöllisesti vähintään kerran kuukaudessa, ja sairausaikana kerran viikossa.

5. Vanhentunut tai pilaantunut ruoka. Tarkista jääkaapista löytyykö sieltä pilaantunutta tai vanhentunutta ruokaa. Varmista, että pakkauksissa on näkyvät etiketit ja parasta ennen -päiväykset. Voit kiinnittää suurennuslasin jääkaapin oveen kiinni helpottamaan päiväysten lukemista.

6. Ihon väri. Seuraile seniorin ihon väriä. Jos ruokavalio on terveellinen, näyttää ihokin hyvinvoivalta ja kosteutetulta.

7. Uupumus. Jos seniori on ennen ollut aktiivinen, mutta alkaa yhtäkkiä väsymään helposti, voi syy olla huonossa ruokavaliossa. Tarkista ravinnonsaantia ja pyydä häntä käymään lääkärintarkastuksessa.

8. Kognitiiviset vaikeudet. Yksinasuvat seniorit saattavat helposti unohtaa syömisen. Dementia ja muistihäiriöt voivat johtaa ravitsemuksellisiin puutostiloihin, johon on syytä puuttua pikaisesti.

9. Vähintään kolme lääkettä. Lääkkeet voivat vaikuttaa ruokahalun muutoksiin ja painoon. Konsultoi lääkäriä mahdollisista haittavaikutuksista.

10. Sairastumiset lähiaikoina. Sairaus ja sairaalahoito heikentävät usein ruokahalua, ja voivat pahimmillaan johtaa syömättömyyteen. Varmista, että seniori saa sairaalasta kotiutumisen jälkeen tarvitsemaansa apua ruuanlaittoon ja syömiseen.